ЧЕСАЛО...обикновено, без екстри-действа при всякакъв вид сърбел! Ползвайте го без страх и уплашение до...пълно облекчение!

...За невчесани раздумки, шарки , краски, песнички, видео кодоши - на различни теми за....МАЛКИ И ГОЛЕМИ


Мисля си, че има много истина в израза..."Светът е оцелял, защото се е смял!"...


АМИИИ...В ТОВА ВЪЛЧЕ ВРЕМЕ - ДА СЕ СМЕЕМ, ТА БЕЛКИМ ОЦЕЛЕЕМ!



петък, 29 октомври 2010 г.

Кой ще смуче голямата пура!?

Все си мисля, че човек, който не се учи от грешките си е меко казано, неразумен.
Не знам, какво да мисля, обаче, за група хора, която не се учи от грешките си.
Всички в България, станахме свидетели на фала с неразумно високия акциз на цигарите. Направена веднъж, подобна грешка е, ако не невъзможно, то е толкова изключително трудно поправима, че ако някой е способен да я поправи, то този някой е с далеч, по-високи способности от този, който я е допуснал, а за допусналия я, остава само един скъп и прескъп урок.
Ако има поне малко разум, поне малко.
Какво се случва, обаче? След тази, вчера научаваме, че на по-висок акциз, ще бъде обложен и рязания тютюн. За да се изравни пушенето на ръчно направени цигари с това на фабричните. Някой изобщо направил ли си е труда да провери, колко по-ниско е всъщност пушенето на тютюн, купен от магазините, с платен акциз? Пестят се няколко стотинки. Пушенето му е почти толкова рентабилно, колкото и на цигарите.
Ако се купува тютюн от магазините, то е заради психологическия ефект, че това все пак е най-евтиното законно, което може да се пуши, малко са пушачите - "гастрономи", които усещат, че вкуса е малко по-добър от някои по-евтини цигари и още по-малко тези, като мен на които им е приятно да си щракат отвреме - навреме с машинката. Повечето от тях, не им се занимава да потърсят качествен неопакован тютюн, какъвто като дългогидешен пушач, уверявам ви, не се намира трудно. От това идва голямото пестене и държавата си остава и без акциза, който е досега. Но вдигне ли се още малко, ще остане напълно и без това, което взима досега.
И без друго контрабандните цигари са по-евтини от саморъчните, но когато станат много по-евтини, кой ще се занимава да прави саморъчни. Ако прави, то, ще е като си купува тютюн, необложен с акциз. Директно от производителя, а тютюнопроизводителите и без друго са гладни, и много по-малко пари, ще идат точно при онзи, който е вложил някакъв труд за тях.
Това е най-доброто в цялата история.
Отказал цигари няма да има. Порок не се отказва по-принуда или ако се отказва е много трудно, и ако не беше толкова трудно нямаше да има клиники за алкохолици/в които уверявам ви, лечението е по-малко от петдесет процента сигурно/, нямаше да има наркокомуни, които все пак не решават проблемите, нито затворите да са пълни с хазартни натури, направили някое закононарушение за да има с какво да задоволят изгарящата ги страст.
Това, което е най-лошото в цялата история. Никак не ми пука за държавна хазна, която колкото и да има, все "няма" и това, че ще поизгуби не е мой проблем, но е и мой проблем, и проблем на всеки, кой ще се напечели за нейна сметка.
Организираната престъпност е нищо без капитала си, а основния ресурс за натрупването му е някоя широка потребност от нещо, което е незаконно. Ембарго, сух режим и т.н.
Поощрявайки необходимостта ни да търсим незаконни начини, държавни мъже, поощряват организираната престъпност, създаването на нови босове, които ще завещаят, като проблем на следващи техни приемници.
И това се знае, и това беше писано още в края на миналата година, преди увеличаването на акциза на цигарите.
Нямало да има такова нещо. Временно било. До един момент, подобни изказвания не звучаха като фарс, но има случаи, когато наглото отричане на фактите, дори да е повторено стократно или хилядократно, пак не може да изкриви очевидната истина. И този случай е един от тях.
И какво става? Все още прясната грешка се повтаря.
Все си мисля, че човек, който се учи от грешките си е меко казано, неразумен.
А когато цяла група хора не се учи от грешките си, не е ясно, кой ще смуче накрая голямата пура.

Cefulestevan

Няма коментари:

Публикуване на коментар