ЧЕСАЛО...обикновено, без екстри-действа при всякакъв вид сърбел! Ползвайте го без страх и уплашение до...пълно облекчение!

...За невчесани раздумки, шарки , краски, песнички, видео кодоши - на различни теми за....МАЛКИ И ГОЛЕМИ


Мисля си, че има много истина в израза..."Светът е оцелял, защото се е смял!"...


АМИИИ...В ТОВА ВЪЛЧЕ ВРЕМЕ - ДА СЕ СМЕЕМ, ТА БЕЛКИМ ОЦЕЛЕЕМ!



вторник, 26 октомври 2010 г.

"Упражнение" по...зима


Смразяваща новина долетя тези дни северно от Пазарджик. Метеоролози в Европа прогнозирали, че настоящата зима ще е най-студената от 1000 години насам.

Сега, не че искам опортюнистично да блесна със завиден интелект, но съм склонна да предложа известни насоки за размисъл на българските общини във връзка с предстоящата климатична аномалия.

Както е известно на нещастния ни народ, родните власти винаги се изненадват от зимата. Защо това е така, отговор нямам. Всички сме учили по „Роден край“, че България е страна с умерен климат, в която има 4 сезона.

Вярно, че напоследък два от тях – пролетта и есента, кокетно са се свили в последния четвъртък на април и октомври, но по отношение на лятото и зимата съществени промени не са настъпили.

И ако вярваме на метеоролозите от Европа, тази зима се очертава да изчезнем като вид, което всъщност е доста примамлива перспектива, но да не бъдем лоши пророци.

Така че - какво можем да очакваме, когато изненадващо някоя ноемврийска сутрин България бъде връхлетяна от Зима?

Преди всичко, нека уточним какво е Зима. Това е сезонът след есента, в който пускат парното, идва грип, претака се зелето, затварят прохода Троян-Кърнаре, а нещастниците, които ходят на работа с автобус 72, трябва да си пробият път до спирката в неделя, за да го хванат в понеделник.

Какво се случва през този сезон?


На първо място – много е вероятно да завали сняг. Снегът е нещо, дето се сипе от небето от коприна през Зимата /вж по-горе/, и в нормалните държави предизвиква радост, а у нас предизвиква фрактура на долните крайници, задръстване и политическа криза.

Имаме ли да основания да смятаме, че и у нас ще дойде Зима?

Да. Вярно, че не сме Владивосток, но за справка – зима имаше и миналата година, както и преди десет години, по спомени на баба ми в нейното детство също е валял сняг, да не говорим, че и народният фолклор е отредил подобаващо място на това енигматично атмосферно явление:

„Тихо се сипе първият сняг,
галено щипе бузките пак.
Где е на двора старият пън?
Снежко затрупа всичко навън.“


От това по-солидно доказателство за наличието на Зима по нашите ширини аз не мога да открия, така че учтиво моля общините и фирмите за почистване да си го препишат и наизустят.

Защо е необходимо да се подготвим по-отрано за Зимата?


Защото нормалните хора и държави – а сред тях има и такива, открили колелото, тока и радиото – правят така и не виждам основателна причина ние да се отклоняваме от разумния им подход.

Как да се подготвим за Зимата?

Не съм запозната отблизо с взаимоотношенията „община – метеоролози - фирми за почистване“, но ето няколко насоки към кметовете:
  • не разчитайте на народни поверия от типа „въртят ме коленете“. И аз така предвиждам времето, но все пак отговарям само за себе си, а не за цялата държава. Поддържайте връзка с Минчо Празников и като ви каже, че в полунощ ще нахлуе ниска слоеста облачност, строявайте снегорините. В края на краищата, никой не е длъжен да ходи с лопата и търнокоп в джоба и да кòпа пъртини до припадък.
  • когато Снежко затрупа всичко навън, не стойте като стария пън, а се погрижете фирмите да изринат снега и от кварталните улици, и да хвърлят две-три кила пясък из подлезите. Колкото и да е странно, хората са привързани към глезените си и ги предпочитат цели.
  • ангажирайте някой и друг катаджия да се разгрява по ключовите кръстовища из града сутрин и вечер. Органът на властта ще отнесе всеобщата народна омраза, ще предотврати смъртта на милиони нервни клетки, а може би и на известен брой хора - сигурна съм, че задръстванията са едни от отключващите моменти у масовите убийци.
  • не се оправдавайте с неизвестното.
Защото е смешно докато светът се опитва да прати хора на Марс /където, между другото, също има зима/, да предсказва земетресения и да се свърже с извънземен разум /поради липса на земен/, вие да се правите на Шаро, да тръскате тревожно глава и да питате "Как е възможно? Що е това?!?".

Krasita
krasita.bol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар